Menu Close

Global Host | Roxana Grigorescu

Când vine vorba despre experienţa unui Global Host, ceea ce am remarcat în ultimii doi ani, au fost următoarele lucruri:

  • Conexiunile de lungă durată, intre familii şi voluntarii noştri internaţionali.
  • Modul în care cele două părţi îşi explorează culturile.

Pe lângă cele două exemple menţionate mai sus, se adaugă şi motivul pentru care voluntarii noştri internaţionali aleg să vină în România, acela de a contribui la sistemul nostru de învăţământ. Timp de 6 săptămâni, aceştia vor preda ore în limba engleză, abordând diferite subiecte de dezvoltare personală, profesională şi înţelegerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, create de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Fiecare subiect, obiectiv şi conţinut fiind diferit, în funcţie de vârsta elevilor şi institutul de învăţământ unde se vor ţine orele respective, fie aceasta grădiniţă, şcoală său liceu.

Familiile care au ales să se implice, ştiau care este motivul pentru care voluntarii internaţionali vor veni în oraşul lor și cât de mult vor ajuta proiectele noastre prin implicarea lor în acest program.

Roxana Grigorescu şi familia ei au făcut parte din acest program, prin intermediul acestui articol, ne dorim să facem experienţa vizibilă şi accesibilă pentru persoanele care doresc să citească mai mult despre acest program, înainte de a lua o decizie.

Cu bucurie pot afirma că am avut plăcerea de a caza, prin programul Global Host, al organizației AIESEC, un student kurd din Istanbul, Turcia, pe nume Fatih.

Fiind prima experiență de acest gen, am fost încântați, curioși și în același timp entuziasmați pentru lucrurile ce aveau să vină. Și iată că nimic nu ne-a dezamăgit și chiar a fost totul peste așteptări.

Familia noastră l-a primit pe Fatih cu căldură în casă, în viața de zi cu zi a membrilor noștri și nu în cele din urmă, în inimile noastre, ale tuturor.

Pe parcursul celor 6 săptămâni, cât timp Fatih a fost găzduit de noi, am reușit să purtăm foarte multe conversații, fiecare referindu-se la obiceiuri, tradiții, cultura, precum şi viețile fiecăruia, din care toți am învăţat foarte multe unii de la alții. Nu am lăsat de-o parte nici gastronomia, unde am gustat câteva preparate cu care a venit din Turcia și chiar a gătit câte ceva specific culturii lui, iar noi am încercat pe cât posibil să ne înțeleagă din obiceiuri, tradiții și din cultura noastră românească, chiar să guste unele preparate pe care în mod normal nu le mânca.

Totul a decurs într-un mod civilizat și agreabil, ne-am înțeles foarte bine! Am fost toți deschiși, comunicativi și prietenoși.

A fost o experiență inedită, unică, pot spune că-mi doresc ca și copiii mei să înțeleagă, să accepte diversitatea și frumusețea acestei lumi, tocmai prin intermediul programelor de acest fel.

– Roxana Grigorescu

Organizaţia AIESEC România a fost înfiinţată în 1990. Timp de 30 de ani s-a urmărit a se face o schimbare şi a se conecta tinerii din toată lumea.

În România, AIESEC este prezentă în 13 oraşe şi face parte din una din cele mai mari organizaţii globale conduse de tineri. Fiind prezentă în peste 120 de ţări, AIESEC a ajutat tinerii să trăiască experienţe care le-a schimbat viaţa, oferind oportunităţi internaţionale studenţilor. Organizaţia are peste 60 de ani de experienţă în dezvoltarea potenţialului maxim al studenţilor, a-i face lideri responsabili cu o viziune globală, având parteneriate cu diverse companii, licee şi universităţi.